Utjecaj BS na dijete Datum objave: 09.01.2017

Suvremen život je užurban, tjera nas da jurimo za vremenom kojeg nemamo, a onda nas često u istom danu posjedne i zakuca za prvo mjesto na kojem možemo odmoriti. Takav je način života iscrpljujuć te ostavlja velike posljedice na odrasle, ali i na djecu. Nedostatak fizičke aktivnosti, višesatno sjedenje ispred računala, igraćih konzola i televizora, izgubljeni pogledi u zaslonima mobitela samo su neki od razloga sve zamjetnijih problema s prekomjernom težinom u djece. Sve manje slobodnog vremena kod roditelja i gotovo potpuni izostanak prave igre kod djece dovodi i do nepravilnog razvoja na društvenom planu.Bavljenje Krav Magom kod djece dovodi do:

 • pravilnog anatomskog razvoja, jačanja kostiju i mišića
 • razvoja motorike i koordinacije pokreta
 • jačanja obrambene sposobnosti organizma
 • poboljšanja cirkulacije i metabolizma

Krav Maga u dječjoj dobi, osim fizičkog razvoja cijelog tijela, utječe i na pravilno formiranje i sazrijevanje djetetove osobnosti tako što ono vremenom razvija: samopouzdanje, samostalnost, upornost, disciplinu, samokontrolu, osjećaj za pravednost, poštivanje sebe i drugih, stjecanje pravilnih i zdravih životnih navika itd.

Moderna kulturna paradigma praktički slavi nasilje u svemu, od glazbe, preko video igara, do filmova i televizijskih emisija. Stoga ne čudi zaziranje od strane roditelja kad se pojavi ideja da upišu svoje dijete na neku borilačku vještinu. One su, u ulozi glavnih subjekata akcijskih sekvenci u filmovima, predstavljene kao vrhunac nasilničkog ponašanja. Unatoč ovomu, neka vas ne iznenadi činjenica da je bavljenje borilačkom vještinom zapravo vrlo korisno za djecu. Filmski je svijet različit od životne stvarnosti, a borilačke vještine nisu brutalni sportovi kojima je jedini cilj ozljeđivanje drugih ljudi. Takve se stvari čak niti u sportu ne događaju, jer borac u ringu ima za cilj pobjedu, odnosno nadjačati protivnika.

U nastavku vam navodimo 10 razloga zbog kojih ćete možda poželjeti upisati svoje dijete na neku borilačku vještinu, odnosno na Krav Magu:

 1. Upoznavanje i učenje samodiscipline 
  Većina borilačkih vještina jak naglasak stavlja na samodisciplinu. Suvremena su djeca naviknuta dobivati informacije i znanja trenutačno, tako da im trening pruža odličnu lekciju o suzdržanosti i disciplini. Pomaže im da lakše shvate kako nije uvijek lako doći do željenog cilja, odnosno da se za njega trebaju potruditi. Djeca će upravo kroz sportske aktivnosti najbolje otkriti ​​suštinu samodiscipline.
 2. Socijalizacija
  Zajednički interesi i vršnjaci, u istom okruženju, najbolji su recept za stjecanje novih prijatelja i iskustava. Na igralištu ili u školi djeca ne moraju uvijek imati velik broj dodirnih točaka, ali kroz zajedničke treninge imaju znatno veće mogućnosti upoznavanja i pronalaženja međusobnih sličnosti. To vodi do prijateljstava, što u konačnici znači da će dijete tog novog poznanika početi gledati kao partnera koji mu/joj kroz trening pomaže da napreduje. 
 3. Poticanje fizičke aktivnosti
  Već smo na početku naveli da djeca sve više slobodnog vremena provode sjedeći uz računala ili igraće konzole, bez prave fizičke aktivnosti i druženja s vršnjacima. Takav stil života ograničen je jednoličnim idejama koje degradiraju psihofizički razvoj mlade osobe. Tjelesno zahtjevan trening potaknuti će pozitivnu energiju, te će dijete postati motivirano za što više kretanja. Posljedično, napretkom u fizičkom i tehničkom aspektu treninga vaše će dijete sve više početi cijeniti vlastito tijelo i zdravlje. Zdrav način života i treniranje, odnosno pronalaženje hobija koji odgovara njegovim fizičkim potrebama, pomoći će odvući dijete od loših utjecaja koji vrebaju na svakom koraku društva.
 4. Postavljanje i ostvarivanje ciljeva
  U većini borilačkih vještina postoji sustav vrednovanja kroz pojaseve ili stupnjeve koji označavaju nivo znanja i sposobnosti. Kada dijete teži svakom sljedećem pojasu ili stupnju, kada grize da ih dosegne, ono tako uči vrijedne lekcije o postavljanju i dosizanju svojih ciljeva. Istovremeno, ovo je i pravi način da dijete shvati kako se svaki rad nagrađuje, a nerad i lijenost kažnjavaju, što je bitna životna lekcija.
 5. Samopoštovanje
  Povjerenje u samoga sebe dolazi s ostvarenim dostignućima. Razina djetetova samopoštovanja rasti će svakim novim napretkom na treningu, dobivanjem zasluženog priznanja, pojasa ili stupnja, te uspjehom na natjecanju. Djeca nižeg samopoštovanja postaju samopouzdanija kroz treninge. 
 6. Osjećaj poštovanja prema drugima
  Bavljenje borilačkom vještinom razvit će kod vašeg djeteta osjećaj za poštovanje autoriteta, ponajviše kroz odnos s instruktorom i starijim vježbačima. Osim toga, dijete će kroz ove odnose naučiti poštivati druge, razvojem tog osjećaja poštovanja u samom treningu prenijet će se na njegovu svakodnevicu.
 7. Učenje o nenasilnom rješavanju konflikata
  Sve prave borilačke vještine i sportovi uče djecu mirnom i nenasilnom rješavanju konflikata, te naglašavaju važnost izbjegavanja fizičkog nasilja. Pogrešno je na njih gledati kroz raširenu javnu promociju nasilja, čovjek koji je siguran u sebe nikada nije agresivan. Takvo ponašanje nastaje zbog taštine i osjećaja nesigurnosti, a bavljenje sportom u dječjoj dobi to postupno eliminira. Dijete koje trenira borilačku vještinu neće biti nasilno, ali će istovremeno znati kako se obraniti od onih koji mu/joj ugroze sigurnost.
 8. Poboljšanje percepcije
  Slušanje i opažanje su dvije iznimno bitne vještine koje djeca moraju svladati kako bi napredovala kroz treninge za što je potrebna koncentracija na svakom koraku trenažnog procesa. U svakodnevici ovaj proces može biti vrlo monoton i nezanimljiv, no kroz trening će on postati vrlo realan i zabavan. Ponajviše kroz rad s partnerom koji svojim reakcijama stimulira posvećenost kod djeteta. Dinamika partnerskog odnosa i treniranja s prijateljem, uz neizostavni zabavni element, je upravo ono što zaigrana dječja priroda traži. Uz to, bavljenje sportom izuzetno razvija kreativnost kod djeteta.
 9. Timski rad
  Nastavno na prethodnu točku, zaključujemo da učenje i uvježbavanje tehnika, spariranje i natjecanje s prijateljima, te napredovanje kroz trening i sudjelovanje na polaganjima ili bodrenje svojih klupskih prijatelja, pozitivno utječe na vaše dijete da stekne osjećaj timskog rada i pripadnosti zdravoj sportskoj sredini.
 10. Poboljšanje u drugim aspektima života
  Prednosti bavljenja borilačkim sportom ne završavaju u dvorani, ne završavaju pozdravom na kraju treninga, već se prenose na djetetovu svakodnevicu. Samopouzdanje, pozornost, smirenost, obazrivost, fizička izdržljivost, tolerancija, kreativnost i još brojne druge pozitivne osobina će vaše dijete iz dvorane prenijeti u svoj svakodnevni život i tako odrasti u zdravog, obrazovanog i stabilnog čovjeka.

Nadamo se da ste nakon ovoga manje skeptični u vezi treniranja borilačkih vještina. Jedino na što morate obratiti pozornost jest da s vašim djetetom radi stručna osoba. Iznimno je bitno da je trener stručno, mentalno i moralno kvalitetna osoba.

Sandro Šarić, instruktor

Krav Maga centar Zagreb

Pročitaj i:

Propriocepcija

Zašto je Krav Maga trening dobar za vaše dijete?

S treninga

Djeca i sport

Program Krav Maga Kids