Recept za napredovanje Datum objave: 06.05.2017

Jedno se pitanje često ponavlja prilikom upisa u klub. Kad se zainteresirani raspituju o treninzima ne pitaju isključivo o terminima i lokaciji, posebno ako se ne upisuju na samom početku sezone.

  • ,,Koliko će mi vremena trebati da sve pohvatam?"

ili

  • ,,Hoću li biti u zaostatku u odnosu na ostale članove grupe?"

Ljudi obično ne žele biti lošiji od drugih. Ali Krav Maga nije natjecanje. Ne natječete se protiv drugih, već radite na sebi. Kad već počnete trenirati, što god radili, nemojte instruktoru reći ove riječi: „Ne mogu!“ 

Pa normalno da neke stvari ne možete pohvatati isprve. Zato ste tu, zato trenirate, vježbate i učite.

To je proces. Krav Maga je vještina relativno lagana za učenje. Tehnike su instinktivne, metodologija podučavanja provjereno je dobra, gradi se od jednostavnijih prema zahtjevnijim sposobnostima i nudi mogućnost napretka svima koji to žele. No, potrebno je strpljenje. Potrebna je ustrajnost. Ne napreduju svi prema zadanim kriterijima kao na tvorničkoj traci. Nekima treba više vremena, nekima manje. Ali, važno je ne odustati kod prve zapreke. Bitno je izgraditi dobre temelje.

Pitajte one koji treniraju nekoliko godina ili pogledajte trening napredne grupe i svi će reći isto. Osnove se stalno ponavljaju. One su baza, ono na čemu gradimo. Te su osnove najefikasnije oružje koje imate protiv napadača. Ako ništa, onda baš zato što predstavljaju najčešće opasne situacije i napade u kojima biste se mogli zateći. Svaka napredna tehnika vuče korijene iz te baze.

Jednostavan odgovor na pitanje o zaostatku u odnosu na ostale jest da je potrebno biti redovit. Kao većina dobrih stvari u životu,

Krav Maga se ne može naučiti preko noći.

Odlike koje Vas dovode do cilja:

  • redovitost
  • ustrajnost
  • strpljenje
  • spremnost na učenje
  • prihvaćanje savjeta, pa čak i povremene kritike

Bit će ponekad dosadno ponavljati iste tehnike iznova i iznova, ali onda barem znate da ste na dobrom putu. Iza ugla čekaju uzbudljiviji scenariji i nove situacije na treningu koje ćete lakše svladati ako posjedujete navedene odlike.

Mnogi odustanu nakon prvog pada na polaganju. Ili jednostavno, s vremenom, dođu do nekog zida, naizgled nepremostive zapreke. Često se tu radi o tehnikama s visokih Practitioner stupnjeva. Te vas zapreke ne bi trebale pokolebati. Baš naprotiv, tek onda treba zapeti još jače. Ne kaže se bez razloga da je svaki stručnjak jednom bio početnik, da je svaki učitelj jednom bio učenik.

Krav Maga je oružje koje i najslabijima daje mogućnost za dobar ishod u opasnoj situaciji. Bilo da se radi o obrani ili bijegu, važno je da se ne smrznete. Vaša inicijalna reakcija u stvarnoj opasnoj situaciji najčešće je i ključna. Morate se snaći, znati pravilno reagirati bez panike, morate biti borci. A to se postiže samo napornim radom. Kod treninga nema jakih ili slabih, dobrih ili loših, već samo odlučnih ili onih koji odustaju. Nerijetko se dogodi da oni naizgled nepopravljivi s vremenom postanu učitelji, instruktori.

Kad počnete trenirati, svi krećete ispočetka, s istih startnih pozicija. 

Pročitaj i:

Od početnika do eksperta

Propriocepcija

Testiranje, zašto ne?!