Poučavanje Krav Maga tehnika Datum objave: 05.08.2017

Na gotovo svakom seminaru na kojem sam bio nazočan, master Eyal je spominjao prenošenje znanja. Uspoređivao bi to s onim tunelom na građevini niz koji se s najvišeg kata spušta šuta. Uvijek bi govorio kako je njemu Imi dao znanje, on ga daje nama instruktorima, a mi ga pak prenosimo svojim polaznicima. Na taj način svako od nas širi svoje znanje o tehnikama Krav Maga.

Često sam na treninzima razmišljao o tome kako svojim polaznicima pružiti što više znanja, bilo u psihološkom smislu ili u vidu same tehnike. Pitao sam se kako ih pripremiti na neki napad? Kao instruktor imam dužnost dati svojim polanicima svo svoje znanje i što bolje ih pripremiti na moguću neugodnu situaciju.

Moram priznati da sam se uvijek nekako više brinuo za svoje ženske članove. Nikako zato što podcjenjujem ženski rod, nego čisto zbog toga što su to bile djevojke ili žene koje baš nisu imale predispozicije da rasture nekog grubijana. Istovremeno sam imao dva slučaja gdje su moja dva polaznika nakon nekoliko treninga uspješno primijenili tehnike Krav Mage kojima sam ih podučavao.

Međutim, neki sam se dan pozitivno iznenadio kad je moja bivša polaznica poslala poruku u kojoj mi zahvaljuje na trudu i prenesenom znanju koje joj je pomoglo. Uspješno se obranila se od nasilnika koji joj je u jednom trenutku htio oteti torbu. Bio sam ponosan jer ga je spriječila u njegovu naumu. U tom su trenutku Eyalove riječi još više dobile na težini. Hvala, Imi! Hvala, Eyale! Dali ste nam znanje i omogućili da ga mi dalje širimo. Na taj način pomažemo ljudima u trenucima kad im je to najpotrebnije.

Svaki (pravi) učitelj stremi tomu da ga njegov učenik nadmaši, da jednog dana bude bolji od njega. Krav Maga je specifična u tom smislu. Znanje koje prenosimo, u krajnjem slučaju, može značiti razliku između života i smrti. Nažalost, nemali je broj situacija opisanih u crnoj kronici u kojima su žrtve mislile da se loše stvari događaju drugima, da će njih zaobići. Polaznike stoga ne učimo isključivo da budu bolji od nas, već da:

  • prvenstveno budu bolji od samih sebe 
  • napreduju iz treninga u trening
  • probiju granice 
  • postanu borci 
  • budu pobjednici kad je to stvarno važno

Kamo sreće da svo znanje koje im prenosimo moraju pokazati samo na testiranjima. Nažalost, stvarnost se s nama ponekad zna grubo poigrati. Zato je posao instruktora zapravo više od posla. To je poziv, odgovoran i iznimno važan. A prenošenje tog znanja je čast i privilegija.

Goran Juratović, instruktor Krav Maga centar Karlovac