Datum objave: 02.06.2017

Najbolje je to sažela jedna naša polaznica iz Zagreba:

„Pa kaj bi sad sjedila doma dva mjeseca i nikaj ne radila!?“

No, ljeto je dugo i temperature će nam dati dovoljno razloga da im se vratimo. Danas nas zanima može li dobar problem ujedno biti i dobra stvar za nas?

Već smo pisali o partnerima na treningu. Doduše, iz jednog drugog kuta gledanja, kao odgovor na pitanje polaznika. Govorili smo o nehotičnim udarcima, prilagođavanju intenziteta napada i slično. Danas idemo u drugom pravcu, pa otvorimo temu još jednim pitanjem. Tko je vaš učitelj, tko je osoba koja vam najviše pomaže u napretku? Vjerojatno ćete vizualizirati svog instruktora ili instruktoricu dok nešto pokazuje ili objašnjava. Nije to pogrešno, ali nije ni posve točno. Instruktor ne radi umjesto vas, niti direktno uvježbava tehniku s vama. To radi vaš partner. Već je davno rečeno, partneru ćete najviše zahvaliti ako vas dobro napada na treningu.

Vratimo se na prvo pitanje. Odgovor je da. Apsolutno da.

Problem – reakcija – rješenje.

Drugo se neće dogoditi ako vas prvo ne natjera na to, a treće nećete naučiti ako drugo ne uvježbate kako treba. Problem je ključ u svakom treningu, stoga napad mora biti dobar, mora stvoriti potrebu za reakcijom. Slab napad izaziva slabu reakciju, a to u stvarnoj situaciji neće proći. Opet ponavljamo, ulica vam neće pokazati milost. Za kompleksnije probleme poput više napadača ili napada oružjem sa strane potrebno je više vremena i treninga. Sasvim je normalno da neke stvari, u slučaju sporijeg razvoja, treba uvježbavati polako. No, kad ih jednom svladate na razini osnova ili čiste baze, vrijeme je za dizanje intenziteta. Vrijeme je za novi problem.  

Nažalost, zna se dogoditi da napadač i osoba koja se brani surađuju. To dođe normalno u treningu, polaznici se dobro poznaju ili su prijatelji, žele se zabaviti više nego ozbiljno vježbati itd. Dugoročno gledano, ovo je jako loše. Krav Maga je ozbiljna stvar i nakon nekoliko godina treniranja takva praksa jednostavno više ne prolazi. Isto se zna dogoditi i na testiranjima, pa ponekad vidimo napadača kako pušta svog partnera prije nego je ovaj uputio makar i jedan kontraudarac. Takvi ne prolaze. Čak i da uspijete proći prva 2 - 3 polaganja na taj način, pitanje je trenutka kad ćete doživjeti hladan tuš. Ruku na srce, bolje je pasti na testiranju nego na ulici, ali najbolje je uopće izbjeći pad. I tko je onda kriv? Instruktor? Partner? Vi sami?

Osoba s kojom trenirate vam je i partner i učitelj.

Nije tu da vam ispravlja pogreške ili drži trening, za to imate instruktora. No tu je da vas tjera na najbolju reakciju, da vam pomogne da dođete do rješenja, da vam drži fokuser, da vas stisne kad ste najumorniji, da vas natjera da ne odustanete. Drugim riječima, tu je da vam stvori dobar problem, izazov. A mi, Krav Maga sustav, jako volimo probleme. Zašto smo spomenuli vrućinu na početku teksta? Pa zato što je vruće, dakako. Neka vam i visoke temperature pomognu u treningu, budu vam partner. Nigdje ne piše da se napadi na ulici događaju u točno određenim vremenskim uvjetima.

Pročitaj i:

Partner na treningu

Konfliktna komunikacija

Natjecanje na Krav Maga trenigu

Uobičajena reakcija na strah