Datum objave: 20.08.2015

Jednostavan je razlog iz kojeg se instruktorska obuka održava u dva, ponekad i tri, dijela. Rijetko se sve odrađuje odjednom. Konkretno, upravo je na Filipinima GIC trajao gotovo mjesec dana: svakodnevno se trenira s pauzama barem jednom tjedno. No, ponavljamo, to nije pravilo. Razlog leži u tomu što je sama obuka iznimno iscrpljujuće iskustvo, psihički i fizički.

Gotovo cijeli dan se:

  • trenira
  • uči
  • vježba kako podučavati druge
  • širi znanje izvan granica onog što naučite dok ste polaznik

Naši su se kandidati, poslije ljetne pauze, vratili u dvoranu te s Franklynom Hartkampom iz KMG Global Teama ulaze u posljednju fazu svoje obuke.

Na samom kraju, posljednja dva dana, očekuje ih rigorozno testiranje na kojem će morati pokazati tko od njih ima kapacitet za poziv instruktora, a tko se vraća u svoje dvorane na doradu naučenog. Kao boksači ili MMA borci, uvijek se krećete naprijed bez obzira na rezultat.

Uspjeh ili dobra škola jedini su mogući ishodi.

Stoga, sretno svima! U jednu ruku, testiranje zapravo počinje već od prvog pozdrava na uvodnom treningu. Obuka u Zagrebu počela je prije nekoliko dana. U narednom se periodu kandidati moraju posvetiti onom što rade, koncentrirati na samo dvije stvari: uvježbavanje tehnika i podučavanje. Sve drugo je manje važno, privatni život, prijatelji, izlasci, posao i sl., sve je na čekanju. Svaki će dan dobiti priliku da naprave korak više, dobit će savjete i kritike usmjerene na konačni cilj. A cilj nije uspješno završeno polaganje, već život poslije toga. Biti instruktor(ica)!

Krav Maga Global je bez sumnje organizacija koja nudi najiscrpniji program obuke instruktora samoobrane u svijetu. Kriteriji su visoko postavljeni, uz podizanje tehničkih i fizičkih sposobnosti kandidati moraju svladati i podučavanje drugih. Teško je riječima opisati napor koji je potrebno uložiti u 180 sati treninga kroz otprilike 23 dana. Nekom je teže fizički, nekom psihički. Da je lako, to nećete čuti ni od koga. Imate 20-ak dana prostora za greške i učenje, no poslije ste prepušteni sami sebi. Jednostavno morate pokazati da imate to u sebi, jer se postavljeni kriteriji ne spuštaju ni za koga. Zbog toga se već i selekcija kandidata za priključenje instruktorskoj obuci vrši iznimno pomno. Posvećenost obuci je ključna, naglasimo to još jednom. Kao rezultat, posljednja dva dana, dokaz su zaslužene instruktorske diplome, i mogućnost za položeni G stupanj. Graduate stupanj je minimalni uvjet za KMG instruktora.

Ono što je važnije od položenog stupnja jest znanje koje nosi instruktorska obuka. Bez obzira na stupanj koji imate, kao instruktor ste na posebnoj razini. Razmišljate izvan okvira onog što naučite kao polaznik. Program za instruktore uključuje teoriju, praksu, tehnike, taktiku, metode treninga... Svaki je detalj pokriven s više strana. Prenošenje znanja traži od vas da budete u stanju pripremiti trening u svim svojim aspektima, da možete odgovoriti na sva pitanja, da vodite veće ili manje grupe polaznika, da budete vođa. Program ima onoliko dobru osnovu koliko je dobra organizacija koja stoji iza njega. KMG nudi širok spektar znanja i zahtijeva samo najbolje od svojih instruktora, što je jedan od glavnih razloga zašto je GIC toliko naporan i težak.

S druge strane, ovdje smo koncentrirani na obuku civilnih instruktora. Daljnje usavršavanje znači da stvari s vremenom mogu postati samo teže i zahtjevnije. Teško, dakako, ne znači nemoguće. Vraćamo se opet na onu posvećenost, makar i da na uši počne izlaziti, bez toga jednostavno ne ide. Obuka je škola, alat, nešto što treba proći da bi dobili priliku podučavati druge. To uključuje višu razinu sposobnosti od one koja se zahtijeva u kurikulu za polaznike. Zbog tog su i kriteriji visoki. Uostalom, već smo pred nekoliko mjeseci pisali da biti instruktor nije posao - već poziv, ozbiljan i odgovoran.

A kako preživjeti obuku?! Recept nije znanstvena fantastika:

„Pitaj ako nešto ne znaš, u protivnom šuti i radi.“

Ne znamo tko ima ono nešto, to će se otkriti tek zadnji dan GIC-a, a i ne bi bilo zanimljivo da se rezultati znaju unaprijed. Zato su naši kandidati sad u dvorani, znoje se dok drugi odmaraju, bore se da pokažu svoju vrijednost. Na kraju krajeva, pravi test im slijedi tek kad uspješno završe obuku, kad postanu instruktori i prvi put samostalno uđu u svoje dvorane. Tek kad vam se vrati uloženi trud i odricanje zbog instruktorske obuke, možete reći da ste uspjeli. A dotad...

KOL TUV

Pročitaj i:

GIC I dio

Mentalni trening

Konfliktna komunikacija