Datum objave: 17.06.2015

Koje vam tri stvari prve padaju na pamet kad razmišljate o instruktorskoj obuci? Da morate izdvojiti samo tri riječi, koje bi to bile? Pitali smo kandidate na GIC-u u Zagrebu. Njihovi nam odgovori stvaraju sliku o tomu što prolaze, no možda su važniji Emmanuelu i Mateuszu koji ih podučavaju, nego ostalima koji ih gledaju sa strane. Velika je razlika prolaziti takvo iskustvo i promatrati druge dok se bore dohvatiti visoko postavljena očekivanja. Instruktorska obuka će vas gurati preko granica izdržljivosti, fizički i mentalno. Jedan kolega je već prvih dana, gledajući kandidate, rekao da nema tih novaca za koje bi opet prolazio kroz sve to.

Kad usporedite konačni cilj, odnosno rezultat obuke i dane koji su tomu prethodili, shvatite da je vrijedilo svake kapi znoja. Običan komad papira, ali na njemu stoji vaše ime i naslov ,,Instructor Diploma" - liječi sve zadobivene rane i ozljede, briše sav umor, izvlači osmijeh na lice, popravlja držanje bez obzira što je tijelo umorno. Lako je shvatiti u tom trenutku da ste s uspjehom odradili jednu od najtežih stvari u životu. Očekivanja su visoka, a prostora za pogreške baš i nema previše. Imate nekoliko tjedana vremena i prostora za usavršavanje u nečem što ima trajnu vrijednost. Ako želite, usporedite to sa studiranjem koje prosječno traje tri do pet godina. Ono nosi veću vrijednost, sigurno i težinu, ali vas na fakultetu nitko neće tjerati da se 9 sati na dan tučete s nekim, da trenirate i ponavljate tehnike, stalno i iznova ponavljate vježbe snage i izdržljivosti te da pritom već od prvih dana morate podučavati druge.

Umor je riječ koja se najčešće ponavlja. Ne radi se samo o fizičkom, već i o psihičkom umoru. Kandidati su zasićeni mnoštvom informacija o detaljima tehnika i principima vođenja treninga. Povrh toga, pomno se motri svaki pokret koji naprave, radi se na popravcima. Pogrešno je to shvatiti kao kritiku. Mada nije uvijek lako griješiti, kritika i konstruktivan savjet nisu sinonimi. Uostalom, dug je put od kandidata do instruktora, nije to posao za svakoga. Oni koji na kraju isplivaju, naplate sav umor. Ovi drugi se neće utopiti, samo će dobiti novu priliku da izbruse finese koje im nedostaju.

Što je GIC?

  • Instruktorska obuka?
  • Čuli ste za ,,eat, sleep, krav maga, repeat"?
  • Upravo je to bit obuke.

Posljednjih je dana u Zagrebu bilo vruće, našim kandidatima stravično vruće (što će tek govoriti u kolovozu...), ali zapravo sasvim normalno vruće svima ostalima. Unatoč tomu, trening i drillovi ne prestaju. Radilo se na detaljima, dizalo tehničke sposobnosti na instruktorsku razinu te vježbalo kako podučavati druge. Interesantno, zanimljivo, poučno, edukativno...? Sve od navedenog, ravno iz usta naših kandidata. Stres osjećaju svi, što zbog vrućine, što zbog napora, ali to je normalno na Graduate stupnju.

Svaka instruktorska obuka ima svoje posebnosti. Promatračima je teško shvatiti koliko je napora potrebno da bi završili dan u dvorani, otišli kući odspavati i ujutro sve počeli iznova. A dani su jako dugi, odmori kratki i u svakom se trenutku nešto uči. Svakom je njegova muka najteža. Nitko nam nije spomenuo opuštanje, iako i to treba znati odraditi u večernjim satima. Da, cijeli je proces zabavan, uglavnom zato što upoznate nove ljude i sklopite trajna prijateljstva. Jednu stvar, jedan pojam su tek rijetki uočili – nezaboravno. To je prava vrijednost instruktorske obuke.

Što je meni ovo trebalo?! 

Draga kolegice, odgovor će ti sam doći krajem kolovoza. Vidimo se s druge strane!

Pročitaj i:

GIC - II dio

zašto krav maga?

od početnika do eksperta