Datum objave: 17.08.2018

Znate li opipati puls prostorije?

Socio-psihološki aspekti samoobrane svakako nisu zanemariva skupina uzroka ili posljedica nasilja. Kako ćete prepoznati potencijalne izvore opasnosti na vrijeme? Filmovi i općenito pop kultura uče nas kako visoko utrenirane osobe mogu predvidjeti izvore opasnosti opažanjem svoje okoline. 

 

No, kako se to postiže, odnosno što se krije iza tih sposobnosti? Jedna od stvari na koje polaznicima skrećemo pozornost jest nešto što zovemo „pulsom prostorije“. Uzmimo za primjer nekakav sustav valova u kombinaciji s ravnom linijom. Pritom bi ravna crta bila nešto očekivano, ritam ili puls koji za nas predstavlja ponašanje u granicama normale. Gornje i donje faze vala uzimamo kao vrijednosti koje odstupaju od norme, one su ispod ili iznad očekivanog u datom trenutku i u datom prostoru. 

 

Najlakše je to objasniti putem primjera. Zamislite se u nekakvom noćnom klubu. Što je normalno ponašanje na takvom mjestu, što je očekivano? Budimo otvoreni, očekuju se promili i ples, zabava, razdraganost, veselje. Sve što je ispod ili iznad toga, ako ste dovoljno obazrivi na okolinu, prepoznat ćete kao odstupanje od norme. 

Iznad normalnog pulsa bile bi osobe koje su neuobičajeno glasne, koje prolijevaju piće po drugima, guraju se dok plešu i slično. No, takve nam osobe generalno ne predstavljaju opasnost, mada će često lakše eskalirati od nekog tko se ponaša normalno za takvo okruženje. Te su osobe i dalje u zoni očekivanog, samo im se ponašanje ispoljava većim intenzitetom.

Kao opasnost prije ćemo identificirati nekog čije je ponašanje ispod razine normalnog. Takve se osobe premirnim ponašanjem jako trude ne isticati, te odaju dojam da im fokus nije na zabavi. Sve se svodi na zapravo jednostavan primjer. Ako vas netko zalije pićem jer se predobro zabavlja, nećete ga izdvojiti kao izvor opasnosti u odnosu na nekog tko sjedi mirno u mraku, šuti, promatra ljude i pije nekakav sok.

Puls prostorije, imajte to na umu sljedeći put kad ste s društvom u noćnom provodu. 


Response Weekend kamp - Urban bar fight
od petka do nedjelje (23-25. studeni 2018.)

VIŠE INFO