Datum objave: 17.05.2019

Krav Maga Global Hrvatska ove je godine održala treći po redu Military Survival Camp, jedini takav događaj u Hrvatskoj i susjedstvu koji se provodi pod krovnom organizacijom KMG.
Riječ je o ideji koju su začeli instruktori krav mage Nikola Perić i Josip Marić, s ciljem zaokruživanja elemenata preživljavanja u prirodi i određenih vojnih znanja i vještina kroz integriranje oba segmenta u koncept treninga Krav Mage.

Kao što je već postalo uobičajeno, razina treninga i provedene obuke bili su na iznimnoj razini, a glavnu riječ po tom pitanju vodili su instruktori Krav Mage koji su ujedno i aktivni pripadnici najelitnijih postrojbi u Hrvatskoj, Zapovjedništva specijalnih snaga HV-a i Antiterorističke jedinice Lučko, ujedno i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja.
Ovogodišnji je kamp bio organiziran u Gorskom Kotaru, kraj Fužina, sa smještajem u Skautskom centru na obali Bajerskog jezera, što je funkcioniralo kao baza za trajanja kampa.

    

Prvi vikend svibnja obilježilo je iznenadno zahladnjenje i pogoršavanje vremenskih uvjeta u cijeloj Hrvatskoj, što se posebno osjetilo na samom kampu, pa je temperaturna razlika između relativno sunčanog prvog dana, i potpuno kišnog drugog bila oko dvadesetak stupnjeva, što ipak nije previše utjecalo na planirane aktivnosti, no stvorilo je dodatne izazove polaznicima. Većina njih redovno trenira Krav Magu, a raspon iskustva bio je vrlo širok: od polaznika koji su se s ovom izraelskom vještinom bliske borbe susreli prije nekoliko mjeseci, do onih koji je treniraju desetak godina. Takva širina početnih znanja uvijek predstavlja izazov u planiranju aktivnosti, posebno ako se radi o samoobrambenim tehnikama civilne verzije Krav Mage, no taj je problem ipak olakšala usmjerenost na vojne tehnike s kojima se velika većina polaznika kampa malo kad ima prilike susresti.

Svi su polaznici po dolasku na kamp zadužili vježbovnu pušku, od koje se nisu smjeli odvajati za trajanja kampa, što nekima nije uspjelo te je bilo popraćeno odgovarajućim mjerama od strane instruktora. Fokus na vojne vještine značio je da su gotovo svi elementi Krav Mage uvježbavani na kampu bili fokusirani na tehnike rada s puškama, odnosno početne pretpostavke da onaj koji se brani ima pušku. Tako je obrađeno nekoliko tehnika obrane od napada palicom i nožem korištenjem puške, a većini polaznika novost su bile i tehnike retencije, odnosno zadržavanja puške od pokušaja oduzimanja, jer većina tehnika s puškom koje se obrađuju u civilnoj verziji krav mage bave se upravo suprotnim, oduzimanjem puške od napadača.


  

Prvi dan kampa započeo je zagrijavanjem i tjelovježbom, nakon čega je odmah uslijedio trening Krav Mage usmjeren na upotrebu puške u obrani od napada nožem i palicom. Glavnina dana posvećena je predavanjima i primjeni praktičnih znanja preživljavanja u prirodi te pružanju prve pomoći.

Iz preživljavanja obrađene su dvije glavne teme:

  • univerzalni test jestivosti, odnosno kako utvrditi da li je neka biljka u prirodi jestiva. Ukratko je to razrezivanje biljke na stabljiku, lišće i korjen, provjera mirisom, zatim utrljavanje biljke na tanku kožu zapešća i unutarnjeg pregiba lakta radi eventualne alergijske reakcije, potom utrljavanje u unutrašnju stranu usnice, žvakanje kako bi se utvrdilo nastaje li neugodna pjena ili posebno gorak okus, i na kraju probno jedenje te čekanje nekoliko sati na eventualnu negativnu reakciju probave.
  • osnove navigacije, upotreba kompasa i karte za orijentaciju te utvrđivanje azimuta i vlastitog položaja.


Pružanje prve pomoći također je obrađeno u civilnom i vojnom segmentu.

  • Civilni je obuhvaćao osnove utvrđivanja ozljeda, provjere stanja ozlijeđenog te pravila postupanja prilikom zbrinjavanja
  • U vojnom segmentu obrađivani su temelji TCCC, odnosno taktičkog zbrinjavanja ranjenika. Naglasak je bio na utvrđivanju rana i primjeni podveza, ranjeniku i samom sebi, radi zaustavljanja krvarenja pod vatrom. Sve obrađene teme instruktori su objedinili u završnom poligonu, koji su polaznici prolazili u binomima, a testirana su usvojena znanja u uvjetima pojačanog stresa, od teoretskih pitanja, preko identifikacije i gađanja ciljeva paintball puškom do navigacije i primjene podveze na sebi u uvjetima otežanog disanja i vidljivosti.


    

  • Najveći izazov prvog dana svakako je bila nenajavljena uzbuna kasno navečer, kada se većina polaznika već spremila za spavanje nakon napornog dana. Uslijedilo je intenzivno vježbanje u mraku, kako bi se polaznici maksimalno iscrpili, te su pod visokim stresom i umorni jedan po jedan izdvajani iz grupe, dobivali pušku sa svjetiljkom i krenuli u čišćenje simulacije objekta u kojem ih je čekalo nekoliko instruktora u ulozi napadača.

Time je i zadan glavni problem za drugi dan, bliska borba, oko koje se vrtio i završni događaj kampa.

Drugi dan je pratila i gotovo neprestana kiša, no to nije omelo polaznike u pripremanju za završnu vježbu kroz usvajanje osnova teorije i suhim drilovima. Za završnicu je odabrana i pripremljena jedna napuštena zgrada koja je pružala niz izazova, te su završna uvježbavanja obavljena u njoj. Podijeljeni u tri grupe, kako su raspoređeni na početku kampa, polaznici su prošli tri glavne teme gdje su naučili osnove timskog djelovanja u uvjetima bliske borbe.

  • Krav Maga u uvjetima CQB-a, odnosno bliske borbe
  • upotrebe pištolja i taktike s njime
  • upotreba dugog oružje, odnosno puške

Zadnja priprema sastojala se od:

  • prolaska objekta
  • identifikacije papirnatih meta (predstavljaju li taoce ili napadače) 
  • pogađanje potonjih paintball replikama jurišnih pušaka
  • Izvlačenje taoca od simuliranih otmičara

Početne grupe su se potom podijelile na timove od po šest ljudi, te je svaki tim jednom prošao objekt.
Tražio se visok stupanj koordinacije unutar tima, podijeljene su i uloge zapovjednika i medica, odnosno borbenog spasitelja, te se trebalo primijeniti sve do tada naučeno, a smanjena vidljivost, složenost objekta, brojne prepreke i koordinacijska problematika predstavljali su ozbiljan izazov. Vremenski uvjeti su se dodatno pogoršali, pa se niskoj temperaturi i bijesnom šibanju vjetra pridružio i snijeg, što je onemogućilo daljnje uvježbavanje timova dok su čekali svoj red za završnu vježbu. A ona je bila iznimno zahtjevna, te su instruktori na kraju priznali da je riječ o razini složenosti koju koriste u matičnim specijalnim postrojbama.

      

  • Zadaća je bila izvlačenje taoca od simuliranih otmičara, čije uloge su igrali drugi instruktori. Trebalo je izaći na kraj sa svim izazovima iz vježbovnog prolaska, dodatno otežanim proaktivnim, mobilnim protivnikom koji nije samo čekao zabarikadiran po prostorijama, pirotehničkim simulacijama mina i ručnih granata, te taocem kojem je trebalo utvrditi identitet, te ga osigurati i izvesti iz objekta.

Iako je završnica bila izuzetno zahtjevna, pružila je odličnu priliku da se polaznici upoznaju sa složenostima specijalnih operacija i nauče osnove djelovanja u takvim uvjetima, najviše zahvaljujući predanim i motiviranim instruktorima. A to je perspektiva kakvu malo civila ikad dobije priliku iskusiti.

   


Autor teksta: Jan Ivanjek, vojni analitičar i sudionik Military Survival kampa.

Galerija slika