Datum objave: 16.10.2018

Mekana rješenja u samoobrani 

 

U svakoj situaciji koja zahtijeva samoobranu, cilj osobe koja se brani jest ostvariti fizičku i/ili psihološku dominaciju nad napadačem. Tehnike koje koristimo za obranu dijelimo na njihove mekane i tvrde varijante.
Mekanu tehniku ćemo definirati kao onu kojom smo ostvarili cilj i obranili se, ali da istovremeno nismo napadača skršili udarcima, već savladali bez nanošenja nepotrebnih ozljeda. 

Da bi dodatno produbili problem i shvatili kada i na koji način reagiramo moramo ponoviti osnove o fazama svakog sukoba. Dijelimo ih četiri: 

  • pre-confrontation
  • pre-fight
  • fight
  • post-fight 

Zanimaju nas prve dvije faze, jer kad jednom uđemo u borbu to znači da su oba protivnika svjesna da im prijeti fizički obračun, te se shodno tomu i ponašaju. Drugim riječima, govor tijela više ne ostavlja mjesta za sumnju da su spremni udariti. U te dvije faze još postoji mogućnost deeskalacije sukoba bez fizičkog nasilja. 
Predkonfrontacijska faza znači da postoji mogućnost sukoba veća od normalne, odnosno da postoje indikacije opasnosti. Nju rješavamo: povećanim oprezom, verbalno ili govorom tijela koji napadaču govori da nismo klasična žrtva, da imamo samopouzdanja.
U narednoj fazi nekakav sukob već vrije, ali on još nije došao do fizičke manifestacije, osim u onom obliku u kojem su evidentni prediktori napada kod ponašanja i stava napadača. 

 

No, mi govorimo o mekanim tehnikama. Dakle, o manje nasilnim varijantama samoobrambenih tehnika u situacijama kad se napad već dogodio. Sad je vrijeme da se zapitamo zašto miješamo preventivne mjere i mekane tehnike. Znamo da nam je cilj dobiti maksimalnu korist uz minimum potrošnje energije i vremena.  Zapitajte se, zar onda nije prevencija u svojem najblažem verbalnom obliku savršen primjer mekane tehnike!? Cilj je postignut uz minimum potrošnje energije. 

Bez obzira na to, ne smijemo zanemariti tehnički aspekt, jer mekane i tvrde varijante postoje s dobrim razlogom. Savršeni primjeri su oslobađanja od raznih oblika držanja poput hvatova za ruku ili majicu, čak i gušenja ili držanja za vrat, pa sve do tehnika kojima kao treća osoba radite separaciju sukobljenih strana. Banalan primjer bi bila situacija u kojoj se neka vama draga osoba nađe u sukobu, a vi je želite odvući od drugog antagonista. Nećete to raditi udarcima jer vam je do osobe ipak stalo, već ćete pokušati nekom od mekanih tehnika. Također, važno je naglasiti ulogu mekane tehnike za odvlačenje pri zaštiti treće osobe. Često se osoba koju branite smrzne, pa treba pomoć kod uklanjanja iz zone opasnosti, a to opet radite na način da joj ne nanesete fizičku ozljedu. No, kao najvažnije od svega ipak moramo naglasiti da postoje različiti oblici napada, odnosno njihovo stupnjevanje. Kao što znamo, ne mora svaki napad biti udarac, prijetnja/napad oružjem ili opasan hvat. Zbog toga nećete na svaki napad reagirati jednako. 

Konkretno, kod hvatova važno je razlikovati one opasne od manje opasnih. Ako je do hvata već došlo, ako su preventive mjere zakazale, morate se obraniti. No, ako vas netko samo drži za majicu nije isto što i držanje za majicu uz udarac. Ista stvar je i s hvatovima za ruku ili zapešće. Čak i držanje za vrat, koliko god ono opasno bilo, ne mora nužno značiti gušenje ili prekid dotoka krvi u mozak. No, ovo je specifična situacija u kojoj je opasnost veća, te morate reagirati agresivnije jer ona brzo može eskalirati u veliku opasnost po život. Ako je nekakvo držanje za majicu/ruku popraćeno udarcem, također je potrebno reagirati agresivno. No, što ako je držanje samo držanje? To je nešto što zovemo stanje neugode. Ne možemo reći da ovo nije nekakav oblik napada, ali imajte na umu da ćete takvu situaciju pravno gledano teško dokazati kao opasnu po život ili zdravlje. 

Hvatove dijelimo na: opasne i neopasne u opasnoj ili neopasnoj situaciji.
Kombinacija upravo tih faktora određuje vašu reakciju. Hoćete li u polumračnom klubu, u kasne sate, na nečije držanje za vašu majicu reagirati udarcem? Zapitajte se koliko će svjedoka događaja moći ustvrditi da ste upravo vi zadali prvi udarac, odnosno započeli tučnjavu!? Mekane tehnike postoje s razlogom. 


Response Weekend kamp - Urban bar fight

od petka do nedjelje (23-25. studeni 2018.)