Datum objave: 10.03.2020

Od 11.-22.11.2019. u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba" provedeno je uvježbavanje Krav Maga samoobrambenih tehnika za MIO timove Hrvatske ratne mornarice.

Što su to MIO timovi HRM-a i koji je njihov posao?

 MIO je engleska skraćenica za "Maritime Interdiction Operations" što bi u slobodnim prijevodu značilo Operacije presretanja plovila na moru - dok bi timovi sa takvim opisom posla predstavljali posebno obučenu skupinu ljudi ratne mornarice čija je specijalnost: presretanje sumnjivih plovila, ukrcaj na sumnjivo plovilo te u slučaju potrebe, preuzimanje kontrole nad plovilom i prebacivanje istog u obližnju luku, u kojoj bi ga se predalo lokalnim predstavnicima zakona.

Potencijalni problem za takve timove leži u slučajevima kada posada sumnjivog broda otkaže suradnju te se okrene nasilju prema pripadnicima timova uslijed otkrivanja nedopuštenog tereta ili drugih ilegalnih aktivnosti.

Pripadnici MIO timova su naoružani vatrenim oružjem i imaju ovlasti ga uporabiti, ali praksa je pokazala da protivnik prilikom napada koristi ono što mu je trenutno pri ruci poput radnog noža, brodske sjekire, metalnih cijevi i slično.

U trenutku iznenadnog napada, netrenirani vojnik se neće baš najbolje snaći u odnosu na prijetnju i vrlo lako može doći do neželjenog ishoda toga sukoba.
Isto tako, ako vojnik koristi smrtonosnu silu u odnosu na prijetnju golim rukama (udarci, gušenja, razni hvatovi, pokušaji oduzimanja oružja i sl.), isti će morati ići na vojni sud zbog potencijalne uporabe nesrazmjerne sile u odnosu na prijetnju pa to dodatno zakomplicirava njegovu zadaću.

Kako bi se umanjio rizik od ovih neželjenih situacija, pripadnici MIO timova HRM-a, koji se uskoro pripremaju na odlazak u misiju u Sredozemlju gdje će upravo provoditi takve vrste operacija, pristupili su 50 satnoj obuci samoobrambenih tehnika iz Krav Mage.

Kroz dvotjednu obuku, 16 pripadnika MIO timova HRM-a (2 tima) prošli su intenzivno učenje tehnika Krav Maga prilagođene za njihov opis posla.

Kako je izgledala obuka Hrvatske ratne mornarice?

Naime, brodske prostorije su skučene te zahtjevaju određene prilagodbe kako bi se klasične Krav Maga tehnike mogle izvesti.
Poseban naglasak je bio na stepenicama te ulazima/izlazima iz brodskih kabina.

Sva vrata brodskih prostorija su ovalnog oblika manjih dimenzija nego klasična i kroz njih se ulazi u normalnim okolnostima glavom prema naprijed. To naravno još više naglašava potrebu za učenjem prevencije od potencijalnih napada.
Isto tako izlazak ili silazak zidnim stepenicama na palubu također predstavlja izazov prilikom provedbe takvih operacija.

Kulminacija ovog obučnog događaja je dosegnuta provedbom svojevrsne mini vježbe u kojoj su polaznici pod opterećenjem vlastite opreme i naoružanja te prethodno fizički iscrpljeni, pojedinačno ukrcavani na brod pod borbenom uzbunom gdje su potom bili izlagani raznim taktičkim situacijama koje su zahtjevali uporabu sile kao sredstva obrane.

Vojni instruktor Krav Maga Hrvatske, inače djelatnik Zapovjedništva Specijalnih Snaga Hrvatske vojske, bio je iznimno zadovoljan trudom i motivacijom pripadnika MIO timova HRM-a te po završetku obuke podijelio KMG certifikate kojima se potvrđuje polaznicima da su uspješno svladali plan i program obuke.

Sami polaznici su po završetku obuke iskazali veliko zadovoljstvo naučenim novim vještinama i dodali kako se sada osjećaju dodatno osposobljenima za odlazak u mirovnu misiju na Sredozemlju. Uz to, iskazan je i interes nastavka treniranja Krav Maga u lokalnim klubovima kako bi se mogli daljnje usavršavati za predstojeće izazove.

 

Autor: "Cobra", Krav Maga instruktor i pripadnik OSRH