Datum objave: 05.06.2020

 

STRUKTURA KRAV MAGA SUSTAVA

Nakon započetog treniranja u Krav Maga sustavu polaznik nosi Practitioner 0 status, te prvim uspješnim testiranjem stječe Practitioner 1 stupanj i diplomu.
Što znače pojmovi Practitioner stupnjevi, Krav Maga testiranje i o kakvim je diplomama riječ? 
 

Krav Maga program za odrasle (civile) podijeljen je na 18 razina vrednovanja:


Testiranje za Krav Maga stupnjeve održava se najčešće dva puta godišnje u zimu i ljeto, a polaznik koji svoje treninge pohađa 2 do 3 puta tjedno spreman je za svoje prvo testiranje nakon 4 do 6 mjeseci. Ipak, to je generalna odrednica, polaznici često znaju pohađati dodatne treninge te uložiti dodatni trud u svoje znanje, stoga spremnost pojedinog polaznika ostaje na individualnoj razini i procjeni pripadajućeg instruktora.
Npr. osoba koja daje svoj maksimum na svakom treningu, redovito ga pohađa te i izvan treninga razmišlja o tehnikama i principima napredovat će zasigurno puno brže i efektivnije.

Krav Maga za djecu je drugačija od Krav Maga programa za odrasle i više informacija o stupnjevima za djecu možete pronaći na linku.
U nastavku možete saznati više o pojedinim stupnjevima za odrasle i o tome što je potrebno za uspješno testiranje.

 

PRACTITIONER LEVELS

Practioner je kategorija početničkih stupnjeva gdje polaznik započinje svoje putovanje u Krav Maga sustavu. Na prvih pet stupnjeva ove kategorije polaznik, korak po korak, uči svaku tehniku i pokazuje osnovne principe i metodologiju naučenu na treningu.
Practitioner stupnjevi obuhvaćaju:

  • sve osnovne udaračke tehnike,
  • obrane od udaraca i hvatova (direktni udarci rukom, nogom, kruzni udarci, hvatovi za vrat, obuhvati oko tijela...),
  • obrane od naoružanih napadača (poput napada nožem, palicom, vatrenim oruzjem...),
  • obrane u stajaćem polozaju ili na podu, te
  • osnovne obrane zaštite treće osobe i nenasilna (soft solutions) rješenja konflikta.

Polaznici usvajaju osnovne metode donošenja odluka pod stresom i taktičko ponašanje kod napada više napadača.
Practitioner razina naglašava tehničku točnost, aktivno kretanje i udaranje, solidne borbene sposobnosti i razmišljanje, te dobru fizičku kondiciju i spremnost.
Polaznici su spremni za novi P stupanj uglavnom u vremenskom periodu 4 – 6 mjeseci.

 

GRADUATE LEVELS

Graduate je kategorija gdje polaznici stječu borbeni mentalitet, uspješno su pokazali pravilnu tehniku ​​i imaju sposobnost za bolje donošenje odluka pri stresu. U ovoj se kategoriji polaznici uvode u teže i komplicirane scenarije, izgrađene na temeljnim tehnikama u Practitioner razinama.

Na Graduate stupnjevima:

  • naglašava se veća tehnička točnost i fluidnost pokreta,
  • snažnije borbene i udaračke sposobnosti,
  • dobro razumijevanje Krav Maga principa i
  • brza adaptacija različitim scenarijima. 

Iako ovi stupnjevi nisu rezervirani samo za KMG instruktore, svi instruktori imaju minimalno G1 stupanj svojeg Krav Maga obrazovanja.
Polaznici i instruktori generalno su spremni za novi G stupanj u vremenskom periodu 9 – 12 mjeseci.

 

EXPERT LEVELS

Expert je kategorija u koju ulaze samo najviše rangirani instruktori našeg KMG svijeta. Expert stupnjevi su vrhunac borbenog stadija Krav Mage, a da se uspješno položi E stupanj zahtijeva se visoka tehnička, taktička, borbena, fizička i mentalna učinkovitost. Na testiranju za Expert stupanj očekuje se brza adaptacija na bilo koju zadanu problematiku i mogućnost rješavanje iste, neovisno o trenutačnoj spremnosti. Ova razina naziva se i warrior stage jer ispitanik u borbenom scenariju neometano mijenja tehnike samoobrane bez okolišanja u trenutku nepredvidivih napada.

 

MASTER LEVEL

Master je kategorija za koju ne postoji testiranje, te ju dodijeljuje master 3: Eyal Yanilov, glavni instruktor KMG svjetske organizacije. Njegov master 3 stupanj dodijeljen je od osnivača Krav Mage Imi Lichtenfelda, kao nagrada i stupanj za životno djelo. Samo je nekoliko dodijeljenih master stupnjeva u svijetu, a to su uglavnom stupnjevi dodijeljeni članovima Global team-a, te voditeljima određenih odjeljenja Krav Maga sustava (npr. Women division, kids division...)


Krav Maga testiranje 

Krajnji cilj testiranja nije stjecanje pismenog priznanja (npr. diplome), nego provjera i dodatno stjecanje vještina i Krav Maga znanja. Kada je riječ o spašavanju vlastitog života na ulici ili rješavanju različitih konflikta, ono što će presuditi je vaše znanje, a ne komad papira.

Ipak, razlog zašto nam ponekada treninzi nisu dovoljni za vlastito vrednovanje te izlazimo na testiranje jest provjera vlastitog znanja i napretka u očima treće osobe - ispitivača. Bitnije od papira, na testiranju se dobiva povratna informacija o vašoj vlastitoj izvedbi i spremnosti. Jedno od bitnih svojstva testiranja je i vlastita motivacija koja ce vam biti pokretač i nagrada nakon uloženog truda. Iz iskustva instruktora/ispitivača testiranje je često i motivacija da se uloži dodatan trud na treningu za bolje razumijevanje tehnika te detaljnije i upornije vježbanje i ponavljanje.
Kako testiranje izgleda kroz oči ispitivača?

Vrijeme i trajanje testiranja varira po stupnjevima, pa će tako viši stupnjevi zahtijevati dulje vrijeme ispitivanja. Bitno je pokazati fizičku i mentalnu samo-motivaciju te unatoč umoru ne odustati, nego pokazati borbeni mentalitet.

Koje motive polaznici mogu imati za pristupanje testu? Testiranje? Zašto ne!?

UPUTE ZA TESTIRANJE:

  • Provjerite imate li potrebnu opremu: Krav Maga majicu, guma za zube, suspenzor, MMA rukavice (za sparing se preporucaju boksačke), štitnici za potkoljenice – kako bi sprijecili ozljede kod sebe ili partnera.
  • Dobro je ponijeti: bocu vode ili izotonika, energetsku pločicu/bananu ili sličan brzinski snack, ručnik po potrebi (ili dodatnu majicu) i tenisice.
  • Budite na zakazanom mjestu minimalno 15 minuta prije kako bi se stigli pripremiti.
  • Za sve nejasnoće i prijave kontaktirajte svojeg instruktora


Trenirajte marljivo i uporno, te dajte sve od sebe! Vidimo se na testiranju!

 
Pročitaj i: