Krav Maga i orijentacija Datum objave: 01.08.2017

Činjenica

lat. oriens - izlazak sunca

Do kasnog srednjeg vijeka nautičke karte bile su usmjerene na istok, a sakralni objekti su imali položaj istok-zapad.

  • No, kakve to veze ima danas?

Nikakve. Osim kao zgodna činjenica i u slučaju da naletite na staru crkvu i samim time znate smjer istok-zapad pa onda znate odrediti gdje je sjever, a gdje jug.

Orijentacija

Međutim, orijentaciju kao sposobnost snalaženja u prostoru gotovo svi mi svakodnevno koristimo. Odlazeći na posao, fakultet, školu ili trening svakodnevno se orijentiramo koristeći ulice, križanja, trgove ili neke druge orijentire kako bismo što sigurnije i brže došli do svojega odredišta.

No, jeste li se ikada zapitali kako to izgleda izvan grada, npr. u šumi ili na planini? Gdje su ulice zamijenili šumski putevi, a poznate zgrade su zamijenile livade ili izvori, a krivo skretanje na sjecištu puteva može značiti da ste se izgubili.

Tako smo mi zadnje Krav Maga treninge u ovom vrućem srpnju odlučili provesti u prirodi gdje smo uz pomoć kompasa i karte učili osnove orijentacije i navigacije po terenu.

Kako:

  • čitati kartu
  • izračunati udaljenost
  • odrediti azimut...

To su neke od vještina koje smo savladali, a koje su nam bile potrebne da u praktičnoj vježbi na pripremljenom poligonu na Medvednici pronađemo četiri kontrolne točke.

Nitko se nije izgubio i svi smo se dobro zabavili. Sada za većinu slijedi odmor do rujna, a onda se opet vidimo. Tko zna!? Možda ćete se za sljedeći trening morati izorijentirati uz pomoć kompasa i karte.

KIDA

Autor: Tomislav Habulin, Krav Maga Expert instruktor

Krav Maga centar Zagreb