Datum objave: 30.03.2019

Sjedile smo na kavi u nedjelju ujutro i poput svih prijateljica, koje jedva uhvate vremena da se vide, isprevrtale milijun tema u tih 2 sata pijuckanja na sunčanoj terasi. Anja mi je u jednom trenutku "otvorila dušu" i ozbiljnim tonom rekla: moram ti ispričati što mi se dogodilo. A dok je meni tisuću briga prošlo kroz glavu, ona je započela svoju priču: 


"Krenula sam ujutro na posao i hodala prema stanici. Dok sam se onako umorno vukla do stanice, prišao mi je neki muškarac, srednje dobi i uhvatio me za zglob ruke i počeo hodati kraj mene govoreći mi da idem sa njim. Ostala sam u šoku! Trebalo mi je nekoliko sekundi da uopće shvatim što se događa! Ja sam nastavila hodati, a on me samo nastavio držati i hodati samnom. Potpuno sam se zaledila, ali kad sam shvatila što se događa jedino sam mu uspjela reći glasno: pusti me inače ću te udarati i vikati. S obzirom da sam to glasno izgovorila, nešto u njemu ga je natjeralo da me pusti i otiđe. Ništa se nije dogodilo... osim da sam se tresla cijeli dan poslije. Uopće ne mogu vjerovati da me neki manijak htio, i to po danu, odvući sa sobom. Ne mogu vjerovati da se to meni dogodilo i da nitko uopće nije reagirao, ljudi su samo prolazili..."

Srećom, moja sugovornica je prošla bez ozljeda ili eskaliranja u još neugodniju situaciju, no što se s njom ovdje dogodilo?

 1. STRAH - Mozak reagira na različite načine kada je pod stresom. Nekad nas dovede u krive odluke koje rezultiraju još gorom situacijom za nas, nekada se tijelo "zamrzne"... 
  Strah se uglavnom događa pri susretu s nečim nepoznatim. U ovoj situaciji, Anji je trebalo kratko vrijeme da uopće prepozna što se događa i razmisli što bi mogla napraviti. Strah nastupa kada ne znamo ishod ili ne znamo koje mogućnosti imamo da se izvučemo iz novonastale situacije.

 2.  "TO SE MENI NE MOŽE DOGODITI" - dvije su krajnosti s kojima se često susrećemo. Jedan stav je da nema šanse da se tebi tako nešto dogodi, dok je drugi mišljenje da ćeš sa Krav Maga znanjem postati paranoična i očekivati napad svugdje. Odgovor na obje situacije bi bio vrlo jednostavan: naučiti što učiniti AKO... Spremnost i svjesnost o okolini, te izbjegavanje radnji koje nas mogu dovesti u opasnost bitno se razlikuje od pojma paranoičnosti. Primjer: ukoliko se vozite po cesti s prednosti prolaska paranoično bi bilo stajati na raskrižju očekujući da će netko naletiti na vas, misliti da ti se ništa ne može dogoditi znači projuriti velikom brzinom jer vi imate prednost, dok biti svjesna opasnosti znači proći kroz raskrižje jer imate prednost, ali u kontroliranoj brzini spremna reagirati AKO... Koji tip vozača biraš biti?

 3. NOSILA JE SA SOBOM ORUŽJE - Odgovorite u sebi na pitanja: posjedujete li oružje? Nosite li ga sa sobom?
  Većina žena će odgovoriti da naravno da ne nosi nikakvo oružje. No Anja je bila naoružana s više alata!
  U trenutku kada je Anja podignula tonalitet svoga glasa počela je koristiti zvučni mehanizam obrane. Svakodnevno smo okruženi različitim "alatima za samoobranu", a nosimo i sa sobom više alata s kojima se možemo obraniti i koji mogu postati oružje. Neki od njih su:
   
 • glas ili automobilska truba

 • torba ili kišobran

 • mobitel, olovka, boca vode

 • ključevi ili npr. kovanice

To su samo neki od predmeta koji nam mogu vrlo dobro poslužiti.

Svakodnevni manji predmeti koji imamo sa sobom uvelike mogu pomoći da se zaštitimo ili privučemo pažnju kao poziv upomoć. Što više mogućnosti upoznamo, imat ćemo više alata za samoobranu koji su nam pri ruci ili oko nas, te ćemo manje ostati "zaleđene" i u strahu ukoliko se dogodi neugodna situacija. Svaki napad ima svoj vremenski slijed eskalacije, a što ranije reagiramo posljedice će biti manje. Nauči što možeš iskoristiti za svoju obranu i preuzmi kontrolu!

Autorica: Irena Isomura, Expert 1 - instruktorica Krav Maga centar Zagreb