Krav Maga Hrvatska Datum objave: 01.03.2016

Zabilježili smo desetljeće otakako je Krav Maga Hrvatska započela svoj put na ovim prostorima.

Deset se godina može činiti kratkima, ali je dug bio put od otvaranja prvih dvorana i prvih grupa do školovanja najnovije generacije instruktora. Sustav se razvijao na globalnoj razini, a na lokalnoj smo pratili trendove. Danas imamo specijalizirane treninge za djecu i žene, samostalnu organizaciju koja je uzor drugima u regiji i šire te jaku podršku matičnog KMG-a. Nakon dugog zatišja, Eyal Yanilov nas u posljednjih nekoliko godina redovito posjećuje pa vodi seminare i polaganja za instruktore i polaznike. Upravo je njegov prvi susret sa Zagrebom trenutak kojeg smatramo začetkom naše organizacije.

Prvi Eyalov seminar u Hrvatskoj održan je u Zagrebu u drugoj polovici 2005. godine. Prostor u kojem je održan, dvorana u Domu sportova, više nije u funkciji, ali duh tih početaka preselili smo na nove lokacije gdje s istim žarom radimo na novim i većim projektima. Tad u Hrvatskoj još nije bilo licenciranih KM instruktora, tek nekoliko entuzijasta. Iz grupe od preko 40 ljudi, izašla je prva generacija naših instruktora, budućih voditelja škola i pionira KMH. To su (abecednim redom): Domagoj Bakija, Dubravko Magdić, Samir Sedić i Marijan Škiljić. Uz podršku AKD Zaštite te u organizaciji Profightstore-a, održan je seminar s čovjekom koji je za prisutne još bio nepoznanica. No, taj je događaj bio okidač da se tih nekoliko entuzijasta otisne do Budimpešte zbog instruktorske obuke i u kratko vrijeme postave temelje KMH. Krav Maga Hrvatska danas je vodeća organizacija za samoobranu u našoj zemlji. Eyal i njegov KMG više nisu nepoznanica, budući da ga u stopu pratimo već desetljeće.

Obilježili smo desetljeće rada i razvoja našeg sustava. Od skromnih početaka, stvorili smo razgranatu mrežu Centara i dvorana diljem zemlje. Nitko ne kaže da je bilo lako - ni oni kojima je ostala još koja dlaka na glavi, a većina je prerano osijedila. Ali vrijedilo je truda, a vrijedi i dalje zbog svakog našeg novog polaznika. Zbog stotina onih koji su prepoznali naš rad i zbog svih koji će ga prepoznati u budućnosti. Deset godina brzo prođe ako volite ono što radite, ma koliko taj posao na trenutke bio težak. Sjećanja na taj prvi seminar vjerojatno su već izblijedila. Ionako, najviše nas gura ono što je iza ugla. Svaki novi dan nosi nam novi izazov i novu priliku.

I sad, toliko godina kasnije, gdje smo? Tu smo, radimo i rastemo. S vama, našim polaznicima, starim, novim i budućim instrukorima.